Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

Общо събрание на Съюза на подводничарите в Република България
Публикувана на: 13:36, СРЯДА 30 ЮЛИ 2008 | Принтирай
 

Подводничарите и община Варна искат "Надежда" за плаващ музей

Английски бизнесмен стана член на Съюза на подводничарите в Република България

В пленарната зала на община Варна се състоя първото общо събрание на учредения на 15 юни м. г. Съюз на подводничарите в Република България (СПРБ). Присъстваха членове на съюза и радетели на подводното плаване в България. Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, председателят на Общинския съвет на СОСЗР вицеадмирал от резерва Илия Попов, представители на медиите. Отчетена бе дейността на съюза за изминалия период от председателя на управителния съвет капитан I ранг Станко Станков и от председателя на контролния съвет капитан I ранг от резерва Николай Йорданов.

В СПРБ понастоящем членуват 140 редовни и 18 почетни членове, а в България потенциалната членска маса е между 7 и 8 хиляди. Сред новоприетите е и английският бизнесмен Едуард Гаретс, който прие ангажимента да направи контакт със сродни организации във Великобритания. Вече са осъществени връзки с подводничарски асоциации и общества в Русия, Полша и Германия. Създаден е сайт на съюза http://submariners. m-sat.bg, в който са публикувани много данни, свързани с историята и мъжете, преминали своята служба в подводния флот на България от 1916 г., когато е приета първата българска подводница УБ-18, до наши дни. Приета бе план-програма за дейността през 2008 г. Бяха взети решения за асоциирано членство в СОСЗР и за участие в 45-я конгрес на Международната асоциация на подводничарите, който ще се проведе в Гдиня, Полша от 14 до 18 май 2008 г. Утвърден бе и официалният знак на съюза.

emblema

Вицеадмирал от резерва Илия Попов приветства подводничарите и ги увери, че в бъдещата сграда на СОСЗР във Варна, чиято първа копка ще бъде направена през м. юни т.г., ще има офис на СПРБ, където ще могат да се разгърнат музейна сбирка, библиотека и читалня. Изпълняващият длъжността комадир на дивизион подводници капитан II ранг Камен Кукуров увери членовете на съюза, че подводницата "Слава" е в строя, може да излиза в открито море и да изпълнява задачи.

Общото събрание на СПРБ отправя апел към ръководството на община Варна, командването на ВМС и обществеността във Варна за подкрепа на идеята за създаване на подводница - музей и атракция за гостите и гражданите на морската ни столица след извеждането от строя на една от действащите подводници от състава на българския военен флот.

В отговор Борислав Гуцанов изтъкна, че той и кметът на Варна Кирил Йорданов ще изпратят писмо до министър-председателя Сергей Станишев с молба при извеждането на подводницата "Надежда" от строя тя да бъде предадена на община Варна за превръщането й в плаващ музей на подводното корабоплаване у нас.

Мястото на "Надежда" ще бъде до плаващия музей на българското търговско корабоплаване "Петър Берон", който пък е инициатива на комитет с председател к.д.п. Веселин Генов - председател на Българската морска камара. Председателят на Общинския съвет декларира и готовността да осигури командировката на един делегат от СПРБ на конгреса в Гдиня.

Атанас Панайотов

Статията е от бр. 16812 от 18.03.2008 г. на вестник "Българска армия.

начало · устав · новини · карта на сайта · контакти