Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

Славна годишнина в историята на българското подводно плаване
Публикувана на: 13:06, СРЯДА 30 ЮЛИ 2008 | Принтирай
 

На 25 май 2008 г. се навършват 92 години от вдигането на българския военноморски флаг на борда на немската подводница U В-8, която влиза в историята на ВМС като „Подводник 18” (УБ-18) и поставя началото на българското подводно плаване. На тържествената церемония в Евксиноград присъстват височайши гости, сред които - престолонаследникът княз Борис и брат му княз Кирил, участват четири миноносеца тип „Дръзки" и ш ест представителни български и немски части, които минават в тържес­ твен марш. За първи командир на кораба е назначен лейтенант Никола Тодоров. Освен двама офицери и механик, екипажът включва и 14 „долни чинове". Така България се нарежда сред 12-те държави в света, които притежават това ново средство за воюване на море.

Подводницата има 128 т. надводно и 142 т. подводно водоиз местване. Над вода максималната й скорост е 6 възла, а под вода - 5,3 възла. Въоръжението й се състои от два 450 мм торпедни апара­ та и четири торпеда (две в апаратите и две запасни), 47-мм оръдие и една картечница „Максим".

Първите бойни задачи под български флаг „Подводник 18” изпълнява на 4 и 5 юли 1916 г. между нос Шабла и Мангалия, след което се редуват системно дозори в западната част на Черно море - от нос Инеада до пристанището на Кюстенджа. За охрана на добруджанското крайбрежие подводницата крайцерува от 2 до 6 септември. По време на своето крайцеруване от 8 до 11 октомври между Кюстенджа и Мангалия екипажът на подводницата извършва и първата бойна торпедна стрелби (в подводно положение) в нашата история. Позицията за атака на руски контраминоно сец е неудобна за стрелба, но лейтенант Тодоров решава да рискува. От контраминоносеца своевременно откриват торпедото и успяват да се отклонят от него. Последва масирана бомбардировка срещу УБ 18, при това само на 14 метра дълбочина, но под водничарите ни оцеляват и записват своето бойно кръщение. Общо от УБ 18 са изпълнени 7 бойни похода, при които е извършено преодоляване на минни полета, проникване и разузнаване в пристанище Кюстенджа, торпедна стрелба срещу руски кораб и отклонение от контраатаката на противника и др.

За отбелязване е, че на същата дата, 25 май 1972 г., в българските ВМС е вдигнат военноморския флаг на първата подводница от четвъртото поколение български подводници – с бордови номер 42 и пръв командир капитан 3 ранг Илия Иванов Дучков. Подводницата е от съветския проект 633, по НАТО-вската класификация “ Romeo ” и е последвана от приемане на още 3 подводници от същия клас.

Славната дата от нашата морска история е повод да си припомним за подкрепената от ръководството на община Варна идея на Съюза на подводничарите в Република България в случай на извеждане на подводница от строя на ВМС, както и на други бойни кораби, да се съхрани славата и историята на Военноморските сили чрез съхраняването им под формата на кораби-музеи. По този начин заедно с историческите аспекти може да се повиши атрактивността на морските ни градове – Варна и Бургас, от гледна точка на развитието на туристическия бизнес, който се нуждае от свежи и неочаквани идеи и атракции.

начало · устав · новини · карта на сайта · контакти