Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

"Надежда" спусна флаг за последен път
Публикувана на: 10:26, ПЕТЪК 1 АВГУСТ 2008 | Принтирай
 

"Надежда" спусна флаг за последен път

Във Военноморска база Варна се състоя военен ритуал по повод спускането на военноморския флаг на подводницата "Надежда". Началник-щабът на базата капитан I ранг Емил Евтимов поздрави последния екипаж на подводницата и ветераните, служили на бойния кораб. Той посочи, че "Надежда" излиза от строя, но надеждата за подводното плаване остава. Благодарение на подводничарите от "Слава" и на водолазите от аварийно-спасителния кораб "Протео" миналата есен за първи път само с наши сили е проведена подводна спасителна операция в открито море. Затова и дивизионът подводници е трансформиран в дивизион за подводни операции. Нито един подводничар от "Надежда" не е останал без предложение за нова длъжност във ВМС.

Командирът на дивизиона капитан I ранг Камен Кукуров заяви в своето слово, че "Надежда" никога не е била купчина от тонове желязо, а част от плътта и кръвта на подводничарите. Дори след изчерпване на ресурса на акумулаторната й батерия на нея са провеждани корабни бойни учения, а екипажът й е имал непрекъсната готовност да се прехвърли на борда на "Слава" и да изпълнява задачи на море. "Завиждам на ветераните - сподели капитан I ранг Кукуров, - защото повечето от тях са присъствали на ритуали за вдигането на военноморския флаг на подводници, а аз останах единственият действащ български подводничар, присъствал само на спускането на флаговете на три подводници. Дано успея и аз да присъствам на вдигане на флаг на нова българска подводница".

Командирът на дивизиона за подводни операции капитан I ранг Камен Кукуров връчи флага и гюйса на подводницата "Надежда" на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

Снимка

Атанас Панайотов

1

Първият командир на "Надежда" (тогава - "Димитровски комсомол") капитан I ранг от резерва Илия Димчев разказа как на 17 май 1984 г. подводницата е достигнала дълбочина 300 метра по време на дълбоководни изпитания след ремонт, как екипажът всяка година в продължение на 140 - 150 дни е бил на море и е отстоявал държавните интереси на България. След изпълнението на националния химн последният командир на подводницата капитан III ранг от резерва Борис Борисов спусна военноморския флаг, а последният изпълнявал длъжността командир на кораба старши лейтенант от резерва Йордан Йорданов спусна гюйса на "Надежда". Двамата предадоха светините на капитан I ранг Кукуров, който ги връчи на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. В словото си тя заяви, че флагът и гюйсът ще се съхраняват в музея за вечни времена. Там ще постъпят също перископ, авариен буй, машинен телеграф, преходен люк и други атрибути от подводницата, които ще напомнят на поколенията за бойните кораби от проект 633 (НАТО-клас "Ромео").

Атанас Панайотов

От весник "Българска армия" бр. 16882 от 30 юни 2008 г.

Снимки от събитието (автор Николай Йорданов)

начало · устав · новини · карта на сайта · контакти