Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

Продължението на една командировка в друго време
Автор: Адмирал Христо Павлов Контров | Прегледана: 6651 | Публикувана на: 16:17, ВТОРНИК 15 ДЕКЕМВРИ 2009
 

   В края на м. май 2009 г., почти в края на мандата ми като областен управител на варненска област, по инициатива на нашия търговски представител във Виена бях поканен, заедно с колежката си от хасковска област, да представя възможностите на областта пред австрийския бизнес.
Срещата във Виена беше перфектно уредена от търговския ни представител, съвместно с търговско-икономическата камара на Австрия. Предоставена беше голямата зала на камарата и с основание, защото на нашето скромно присъствие австрийците отговориха с участието на повече от 100 бизнесмени. И ми стана жално и неприятно, защото месеци преди посещението ми в Австрия поканих не само фирми от варненска област, а в качеството си на председател на регионалния съвет за икономическо развитие на североизточна България и такива от шуменска, търговищка и добричка области, но се отзоваха едва три фирми. А от страна на австрийски фирми, макар и в криза, имаше предложения за милиони евро. Но както и да е, това ми остана като лош спомен от това посещение, което не означаваше, че няма да има добро продължение на «австрийската връзка».

При посещението към нас прояви интерес проф. ОЗ полковник Карл Скриванек, председател на австрийската морска асоциация. Два дни бяхме на негово разположение и по негова програма. Посетихме един от заводите "Щайер", производител на дизелови двигатели за морски яхти, но с предвидливия замисъл за създаване на делови връзки на тяхната асоциация с българска такава.

Съгласих се с предложението на полк. Скриванек и тъй като аз бях основател и ръководител на един от варненските морски младежки клубове, който близо 10 години се вклини в опразненото пространство от бившето ОСО, го поканих да присъствува на ежегодната регата-конкурс "Предизвикателство млади моряци". През м. юли г-н Скриванек посети Варна и тук му уредих среща с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и на създадения преди 3 години Съюз на подводничарите. Подводничарите се оказаха много по-активни и създадоха тесни контакти с австрийските си колеги.

Ще попитате: къде е Австрия, къде е морето? Да, има нотка на носталгия по морето от времето на Австро-унгарската империя, но заедно с целта на тази асоциация да се поддържат морските исторически традиции, другата тяхна важна задача е да се използва река Дунав за организиране на австрийската младеж в съдържателна дейност за отвличане от съвременните отрицателни увлечения.

Наскоро след освобождаването ми от длъжността областен управител, от Съюза на подводничарите ме привлякоха за почетен член на тяхното сдружение. Приех предложението, защото като бивш командващ на военноморските сили на България имам моралното право да общувам с моите колеги, тъй както бих общувал и с останалите представители на родовете сили от нашия военен флот.

В това си качество аз, заедно със заместник председателя на Съюза на българските подводничари г-н Тихомир Димитров, бях включен в делегация, която се отзова на поканата на австрийската морска асоциация да посетим Виена по време на тяхния национален празник - 26 октомври. Предвиждаше се по двустранно съгласие да се сключи договор за сътрудничество между двете страни.

В удобно полетно време посетихме Виена два дни по-рано.
В първия ден от нашето пребиваване се запознахме с един от пунктовете за управление на граничната им полиция, с една разходка на техен катер по красивата река Дунав, която свързва нашите две страни. На другия ден посетихме и отново се разходихме по р. Дунав с военен катер на въоръжените сили на Австрия. Кулминацията беше на 26 октомври - националния празник на Република Австрия.

Нашият енергичен домакин - полковник Скриванек ни подбра в ранното утро, за да заемем местата си като почетни гости на трибуната, където се състоя официалната церемония. Предварително бях помолен от домакините да облека вонната си униформа, на което не можах да откажа.
За първи път видях такава церемония - различна от това, което е прието у нас. Последователно, по един и същ начин, бяха посрещнати: президента на републиката, премиера и министъра на отбраната. По всяка вероятност и тримата се отбиваха при кардинала на Виена, защото той се появи с последното официално лице в края на церемонията. Кардиналът уважи почетните гости и дойде да ни поздрави.

Мислех, че с това завършва официалната част, но не беше така. Пак на същия площад, където беше представена военна техника, се състоя съществената част на парада. Между двата паметника на императорите Франц Йосиф 1 и 2 бяха строени хиляди млади войници. След речите  и поздравленията на кмета на Виена, президента, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната на австрийските въоръжени сили, младите воини на Австрия положиха колективно клетва, а след това  преминаха в тържествен марш.

След церемонията бяхме поканени на прием, пак на същия площад, където нашите домакини ни предложиха да се запознаем последователно с президента на Австрия, кмета на Виена, министъра на отбраната и най-високите по длъжност и звание офицери от австрийската армия. За мен беше огромна чест да се запозная лично с най-висшите личности на Австрия и Виена.

След обед предстоеше същинската част от нашата визита във Виена - подписването на договора за сътрудничество между австрийската морска асоциация и Съюза на българските подводничари. Церемонията се състоя в залата на военноморските сили на военноисторическия музей на Австрия. Както и в другите дни от нашето пребиваване във Виена, нашият приятел проф. Скриванек беше подготвил интересна програма. На церемонията присъства началникът на кабинета на министъра на отбраната на Австрия.

Първо приветствие поднесе директорът на военноисторическия музей. След него думата беше дадена последователно на началника на кабинета на министъра, на мен, на подводничаря г-н Тихомир Димитров и накрая на нашият домакин. След всяко слово следваше изпълнение на оркестъра на музея. В края на церемонията сложихме подписите си под текста на договора и, разбира се, «поляхме» събитието с чаша шампанско.

Какво ни предоставя този договор: от следващата година австрийската морска асоциация поема председателството на европейската морска асоциация, което ни дава възможност с тяхно съдействие нашият Съюз да кандидатствува и да стане неин член.

Европейската морска асоциация и нейните членки са неправителстви, непартийни организации. Освен чисто професионалните теми, свързани с поддържането на историческото си наследство, те имат насоченост за патриотично възпитание на младежта на всяка страна, както и интернационално сближение в рамките на Европейския съюз.
По силата на тези ангажименти всяка година в една отделна страна, членка на асоциацията, се организират летни лагери за младежи, на които се провежда и обучение за ръководители по морски спортове и дейности. Така например, през тази година такъв лагер е бил проведен в Ливорно, Италия, а за следващата такъв лагер организира Холандия. Надяваме се, че до лятото може да бъдем приети за членове на европейската морска асоциация и наши младежи да преминат такова обучение в Холандия, а по-нататък да се създаде такъв летен лагер и на българското черноморско крайбрежие, през който да преминават обучение хиляди младежи от България и чужбина. Освен това, ние от своя страна имаме намерение да поканим група австрийски младежи да се подготвят и участват в поредната регата във Варна, като ще им предоставим за подготовка наши лодки "Ял-6".

От своя гледна точка оценявам положително това сътрудничество с австрийската и европейска морски асациации. Разбира се, това сътрудничество не ограничава всяка страна да контактува и с други асоциации на страни, които не са членки на ЕС.
В нашата страна върви процес на основаване на клубове по родове сили на флота ни, които в бъдеще неминуемо ще прерастнат чрез съюзяване в българска морска асоциация. Добре ще бъде учредяването на клубовете и бъдещата морска асоциация да запазят своята независимост, да не се ориентират към партии и политически движения и да съсредоточат усилияга си към патриотичното възпитание на нашата младеж, усвояването на трудните морски професии, за да стане реална морската романтика за всички, които обичат морето.

 

(Снимки от описаните събития се намират страницата Фотогалерия/Договор за сътрудничество с Австрийския военноморски съюз. За сведение, бащата на адм. Х. Контров е служил като мичман на подводниците т. „Малютка” в Одеса и Варна)

<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти