Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

А эти перчатки в марте проверялись?
Автор: | Прегледана: 4777 | Публикувана на: 11:06, ПОНЕДЕЛНИК 11 ЯНУАРИ 2010 | Създай отметка   Домашна страниза
 
А эти перчатки в марте проверялись?

      Колко истории има, свързани с инспекторските проверки! Колко ядове при подготовката и по време на самата проверка, но пък какви смехории са ставали!?
      Например, при маршировката със строеви песни пред комисията (аз вдигам крак най-отпред, зад мен старпома и ЗКПЧ-то, а останалият екипаж е в общ строй) любимата песен на екипажа беше:
            „Боят настана, тупкат сърца ни,
            Ето ги близо наште душмани!”
      Дойде време за проверка и на подводната лодка. Всичко боядисано, пресмазано, изчистено, забърсано, командирите на отсеци готови да посрещат проверяващите и най-вече големите началници. Защото злите езици разказват, че е имало случаи, когато старшият проверяващ се е изцапвал с някаква смазка още на палубата и веднага е прекратявал проверката с последващи организационни изводи.
      Затова в защита играе не само екипажът, но и командването на дивизиона, най-вече в лицето на дядо Гуцан – командира на дивизиона (лека му пръст на любимия на всички ветеран на подводното плаване). Някакси случайно ли е не знам, но всички са приели подобно фамилиарно отношение, когато се разказват спомени с негово участие.
      А нападателите не са кой да е: заместник главният инспектор на армията по флота, началника на отдел бойна подготовка на флота, всички флотски флагмански специалисти, и като за капак може би най-знаещия – заместникът на представителя на Главнокомандващия на Варшавския договор към българския флот, капитан 1 ранг Чернышенко С.А. Последният е бивш командир на подводна лодка и бригада подводни лодки от Тихоокеанския флот, преминал през много плавания, проверки и перипетии, накратко „подводно светило”.
      Тръгнахме както обикновено от кърмовия седми отсек, комисията пита, командирите на отсеци докладват и им отговарят, а където имат затруднения, се включвам да помагам аз, а често и комдивът Гуцан.
      Поглеждам към Чернышенко, нищо особено, върви най-отзад и си мълчи, слуша и наблюдава.
      Вече сме в четвърти отсек, който има в трюма си 112 грамадни акумулатора и близо до люка се намира батерийния автомат за включването им към електрическата мрежа. Отгоре му се намират специалните диелектрически ръкавици, с които се извършва боравенето с електромеханизмите, най-вече с предпазителите и разпределителните кутии. Токовете са до няколко хиляди ампера и всяко невнимание може да доведе до изгаряния на ръцете и лицето. Затова и ръкавиците са специални и скъпи, но освен това трябва да преминават ежегодна проверка в специални лаборатории да не би да пропускат ток.
      И се приближава тихичко Чернышенко и взема ръкавиците в ръце, като подава тихичък въпрос:
      - Гуцан, а эти перчатки у вас проверялись? (Аха, знае кучето!)
      - Конечно проверялись.
      - А когда проверялись, Гуцан?
      - Как когда, в апреле проверялись. Там написано.
      - А-а, спасибо, Гуцан.
      И остави тихичко надписаните с химикал от командира на отсека ръкавици с римската цифра IV на мястото им.
      Преминахме в трети отсек, централния пост. Многолюдно. Сипят се въпроси, доклади. Показват се стотиците механизми и устройства на флагманските специалисти и най-напред на главните проверяващи.
      С крайчеца на окото си виждам как Чернышенко се промъква към разпределителния щит до хидроакустическата рубка и взема поставените отгоре диелектрически ръкавици. На тях естествено се мъдри цифрата III. С любопитство очаквам варианта на следващия въпрос:
      - Гуцан, а эти перчатки в марте проверялись?
      Тук комдивът усети гадността на положението и реши да излезе от него:
      - Командир, кога са проверявани ръкавиците?
      Аз, естествено, не знам и прехвърлям въпроса към механика Миро Шалев.
      - Механик, доложи кога са проверявани диелектрическите ръкавици.
      - Съвсем не са проверявани, другарю капитан 1 ранг. За две години три пъти съм давал заявка, но от Техническия отдел не дават пари за проверката им – изстреля незабавно отговора механикът, заврян между главната осушителна помпа и трюмната помпа.
      - Аха, спасибо, спасибо –Чернышенко тихичко постави ръкавиците на мястото им.
      - И да лъжете не сте се научили – постави командирския си вердикт Гуцан.

<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти