Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

ОБРАТНОТО ОТБРОЯВАНЕ ЗА ФЛОТА Е КЪМ КРАЯ СИ
Автор: | Прегледана: 3979 | Публикувана на: 16:48, НЕДЕЛЯ 15 АВГУСТ 2010
 

ОБРАТНОТО  ОТБРОЯВАНЕ  ЗА  ФЛОТА  Е  КЪМ  КРАЯ  СИ

Бълнуване на един подводничар, по повод статията в

 maritime.bg - Обратното броена за „Слава” започна”.

 

(Авторът се разграничава от институциите, които представлява и за които работи. Изказаната позиция е лична)

 

Целокупният български народ след месец трябва да „цвили” от радост – ще му бъдат спестени разходите за единствената ни подводница! „Експертите”(имена няма никъде, защото така е по-лесно) казаха „тежката” си дума. Нищо, че сред тях няма човек, който да познава процеса, наречен подводно плаване! Процес, който се гради в продължение на десетилетия, а се руши за година-две. Справка – ВМС на съседна Румъния.

            Много е писано за подводното плаване – от времената на англичанина Уйлям Бърн (1578), разработил първото описание на подводен кораб, и холандеца Корнелиус ван Дребел, построил първата подводница, та до наши дни. И, забележете, във всички пуликации, явно или между редовете се чете твърдението, че подводниците са оръжие на „слабите” нации и флотове!

            Когато по време на Първата световна война, Германия умира от глад, се въвежда стратегията на „подводната война”. Да се произвеждат подводници, да воюваме скрито, хитро, ако щете подло, да топим по-голям тонаж, отколкото врагът може да построи!

            В резултат на тази война, през месец март 1915 година, командващият флота на Великобритания, адмирал Джелико, докладва на военен съвет, че ако войната на море продължи при тези условия, до есента Англия трябва да капитулира!

            А на нас, уважаеми читателю, от десетилетия ни „пълнят главата” с приказки, че поддържането на подводен флот е „скъп лукс” за държавата! Един геолог сигурно ще се съгласи веднага с това. Но, не на нас тези евтини номера, господа! Ала – бала!

 През 2001 година, като началник на управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване” в Главния щаб на ВМС, участвах в работата на една комисия по оценка на годишните разходи „на единица боен потенциал” за една подводница и за една фрегата. Комисията се ръководеше от тогавашния началник на Оперативно управление в Генералния щаб на Българската армия – генерал-майор Цветков. Ще познаете ли резултата? Разходите за двата кораба бяха сравними! Разликата бе, че подводницата можеш да я „скриеш” в нашето море, а фрегатата – не! Тази разлика си важи и до ден днешен!

Налага се първият извод – България е силна държава! На нея не и трябват подводници, за да громи врага по море!

Тогава защо на една Турция и трябват? Да се фука? Че не само и трябват, ами и не ще да има други държави с подводен флот на Черно море!

Отговорът е прост, но никой не смее да го каже на народа – Турция е стратегически партньор на САЩ! Щит откъм фундаменталния ислям!

Писнало ми е от приказки, че сме източна морска граница на НАТО, на Европейския съюз... Ние сме грънци на оградата, уважаеми българи! Които, като духне вятър, свирят като празна стомна на синор! Ей това сме!

В продължение на десет години, от 1994-та до 2004-та, бяхме включени в предприсъединителната програма на НАТО „Партньорство за мир”( Partnership for piece”). През 1996 година, когато бях на стаж в Южното военноморско командване на НАТО – COMMANDING  NAVAL  FORCES  SOUTHERN  EUROPE”, в Неапол, разбрах, че тази програма си има прякор сред офицерите от алианса, и той е „PARTIES  FOR  PLEASURE” – „Партита за удоволствие”!?

През тези десет години във Въоръжените ни сили не постъпи нито една нова бойна единица (по натовски-платформа)! Численият състав на войската обаче, намаля наполовина! Факт!

От 2004 година сме горд член на НАТО. И пак оттогава, в продължение на почти седем години на „реформи” и създаване на нови, по-високи „способности” (Боже, какъв термин – свързвам го с мъжки способности), още няма нови платформи! Да се разберем – нито „Пилатус”-ите са бойни самолети, нито фрегатите ни са нови, нито „Хамър”-ите имат боен потенциал, да не говорим за „Мерцедес”-ите на висшите началници.... А численият състав на войската..... пак намаля, още два, че и повече пъти!

Сещате ли се за вица за Брежнев и Живков? „ Леонид Илич, може ли този път да не е по братски, а по равно?”

Налага се втори извод - обратното броене за флота отдавна „върви”, народе мой! Дано не се наложи и трети - да е тръгнало и за България...

Да живее България!

<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти