Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

ЗА П О Д В О Д Н И Я Ф Л О Т
Автор: | Прегледана: 3801 | Публикувана на: 14:32, ПЕТЪК 29 ОКТОМВРИ 2010
 

ЗА  П О Д В О Д Н И Я    Ф Л О Т
„Жопа в масле, хер в тавоте,
Но зато - в подводном флоте”*
Подводничарска поговорка

        -    Приготви се за потапяне! Вентилирай акумулаторната батерия с двата вентилатора! Осуши трюмовете и цистерни „мръсна” вода! Продуй галюните**! Изхвърли мусора***!
         Тази команда в подводния флот означава, че до потапянето остават точно тридесет минути. Подводникът се готви за преминаване в третото измерение. „Гонят” се мръсният въздух, мръсните води, боклуците... Като млада булка, лодката предстои да бъде обладана от хладната бездна...
          И когато щурманът запише в навигационния дневник „ПОДВОДНО ПОЛОЖЕНИЕ”, подводницата става друг кораб или  - не просто кораб!
           Да, уважаеми читателю, подводницата не е просто кораб. Тя е уникално плавателно средство, конструирано от човешкия гений, способно да плава под и над вода, да „лежи” на твърд и течен грунд****, да застава на котва над и под вода, да „носи” смърт във вид на ракети, торпеда и мини, да произвежда електроенергия колкото средна електроцентрала, да „слуша” бездната, безпогрешно „чувайки” кораби, други подводници, делфини, взривове и най накрая – да осигури условия за живот на екипажа – бил той от двама или двеста души! Този огромен хищник като правило не е ограничен от метеорологичните условия, властва в подводната бездна без да вреди на живота в нея, обикновено дебне на позиция, и тежко на онзи, дръзнал да го разсърди!
         Подводното плаване е съдба и религия, но преди всичко то е наука! Наука, базирана на фундаменталните - физика, математика, химия и по специализираните – от  астрономия, навигация, механика, хидродинамика, теория и устройство на кораба - та до бойно използване на различните видове оръжия...
         Във времето на първопроходците, в Русия, ковчежниците попитали императора какви заплати да плащат на подводничарите. Негово величество Николай Втори отсякъл:
        -   Плащайте им колкото поискат – те живеят малко!
        Всъщност, плаването под вода, най-просто казано, се осъществява на база постигане на така наречената „нулева плавучест”, когато на определена дълбочина теглото  на подводника е точно толкова, колкото е теглото на изместваната от него вода. Ще рече, че ако „поставим”, чисто образно казано, подводницата на дълбочина десет метра и тя е с нулева плавучест, то тя ще остане на тази дълбочина – нито ще изплава, нито ще се потапя.
       Ето това състояние „гоним” ние – подводничарите. То, на различните дълбочини, както се досещате, е различно. Оттам нататък е лесно – необходимо е постъпателно движение, или просто казано – ход и диферент, т. е. наклон – на нос при потапяне или на кърма при изплаване. Има и по–бързи начини за едното и другото. Това са срочното потапяне, при което със запълване на специална цистерна на лодката се придава дванадесет-петнадесет тона отрицателна плавучест и аварийно изплаване, когато при пълен ход напред и пределен диферент на кърма всичкият баласт се издухва с въздух под налягане двеста атмосфери. Такива ми ти работи. Но... стига теория.
       Извън теорията плаването под вода си е една симфония! Команди и доклади, които всеки подводничар помни цял живот, се съпровождат от шум на клапани за вентилация, отваряне (затваряне) на кингстони, захлопки, свистене на хидравлични, и жужене на електрокинематични и електронни системи, рев на ревуни и звънчеви сигнали... Музика! За ушите на знаещите и можещите!
       А песента на делфините? Или тревожният им писък? А трещенето на здравия корпус по време на дълбоководни изпитания, на дълбочина над триста метра, когато на всеки квадратен сантиметър от корпуса налягането е тридесет килограма, а лодката „губи” девет кубически метра от обема си? А?
       При нарушаване на херметичността на кораба на такива дълбочини струята отвън „влиза” като гилотина и моментално се превръща в прах! Ето това е предизвикателството или едно от тях! Има и други. Да кажем, че както гледаш в перископа някой петдесетхилядитонен кораб – красавец, да усещаш, че само за минути можеш да го изпратиш на дъното? Това, драги читателю от чисто човешка гледна точка никак не е лесно. Да си господар на дълбините е едно, а да убиваш – съвсем друго нещо! А ние се готвехме и за това.  За него обаче, трябват „гъсти гащи”, както е казал народът...

* - „Дупето в масло, х.. - в торпедна смазка, но затова пък – в подводния флот”
    ** - тоалетни, чиито резервоари се продухват с въздух средно налягане  
    *** - боклук
    **** - морското дъно
<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
Влади Веков 20:12, ПЕТЪК 14 ФЕВ 2014
Отлична статия!
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти