Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

За акцента на Гергьовския парад
Автор: | Прегледана: 7422 | Публикувана на: 14:52, ПОНЕДЕЛНИК 7 МАЙ 2012
 

За акцента на Гергьовския парад

             Много неща се случили за пръв път на тазгодишния Гергьовски парад – това бе акцентът на мероприятието, отразен в медиите.

В публикацията „Двама действащи президенти на Гергьовския парад” от 6 май специално е подчертано: „За първи път от десет години насам бе променена посоката на парада. Седемте представителни блока плюс знаменният  тръгнаха откъм ЦВК и продължиха край трибуната и БНБ.”

            Като началник на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” имах честта пет години наред да водя представителния блок на училището на парадите , от 2003 до 2007 година включително. Наистина чест и гордост. И днес изповядвам максимата, че тези паради, както и тържествените зари-проверки са истинска проява на единството между народ и армия! И възпитават, и демонстрират не толкова мощта на Въоръжените ни сили, колкото именно това единство, изразявано не веднъж в историята на Родината!

            Спомням си, една година гледах заря-проверка в Карлово. „Мало и голямо” бе на градския площад. Дядовци, наведени към внуците си, припряно им обясняват случващото се, горят огньовете на историята, четат се имена на герои и техните дела, звучи „Велик е нашият войник”, трещят автомати и гръмове! Впечатляващо! И запомнящо се в малките главици на дечицата на България!

            Осени ме въпрос: „Боже, колко неща се случват в това малко, подбалканско градче през годината? И кога се събира толкова народ?”

            А когато в късния следобяд на празника гледах архивните кадри на парадите в предаването „Нека говорят” на Росен Петров, настръхнах – каква е войска имала нашата татковина – не „прусаци”, а далеч по-мощни и по-страшни! Да не си пред тези щикове!

            Да пазим тези традиции означава да пазим културно-историческото си наследство. И паметта за онези сто и осемдесет хиляди български синове и дъщери, проляли кръвта си за Отечеството! Там трябва да е акцентът, уважаеми българи – върху това, което се е случило Пак на Парада!

            Иначе, дали посоката на марша е от изток, или запад, на запад, или изток, и дали е нова през тази година – съдете от снимката, направена на 6 май 2004 година, преди осем години!

                                    Капитан първи ранг Станко Станков -

                                    ветеран-командир на подводница от българските ВМС

 

            P.S. Авторът не ангажира институциите в които работи и членува с личното си мнение.

<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти