Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

Празник в чест на „100 години подводно плаване в България” в с. Свежен
Публикувана на: 11:07, СРЯДА 1 ЮНИ 2016 | Принтирай
 

Празник в чест на „100 години подводно плаване в България” в с. Свежен, община Брезово, Пловдивска област

 

      Община Брезово, Кметство Свежен и Съюза на подводничарите за втора поредна година организираха и проведоха запомнящ се празник на 28 май  на площада  в с. Свежен.Тази година празникът беше посветен на 100-годишнината от началото на българското подводно плавне. Преди година на същата дата същите организатори с подкрепата на командването на ВМС и Началника на отбраната на Р. България - вицеадмирал Румен Николов откриха паметна плоча на най-първия сред първите български подводничари капитан 1 ранг Рашко Серафимов.

     Тържеството тази година продължи близо час и половина, като домакините от община Брезово, представени от заместник кмета Енчо Колев, се бяха постарали да подсигурят участието в програмата на почти дузина  певчески и танцови самодейни състави.  

    Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред паметната плоча на капитан 1 ранг Рашко Серафимов, паметната плоча на летеца - изпитател Дойчин Бояджиев и пред паметника на полковник Владимир Серафимов - освободителя на Родопите от: Община Брезово - Енчо Колев; Съюза на подводничарите - Цветко Цветков /член на УС на СПРБ и касиер на сдружението/; Кметство с. Свежен - кмета Христо Енков; Българска военноморска конфедерация - о.р. кап.3 ранг Илия Джутев - председател на КС на БВМК; Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - о.з.полк. Челибаков - председател на СОСЗР с. Свежен; Клуба на ветераните от войните - Христо Дидов.

    След края на тържеството, кметът на с. Свежен беше организирал коктейл в „Ракиджийницата”-последният туристически обект в с.Свежен, открит по европрограма. Там между официалните лица и гостите бяха разменени подаръци и сувенири.

   В ранния следобед кметът на с. Свежен и очарователната му съпруга Дороти, завършила славянска филология извън България /датчанка, каквато по случайно съвпадение е и съпругата на Рашко Серафимов/, ни показаха почти всички забележителности на с. Свежен,започвайки от църквата св.св. равноапостоли Петър и Павел.

       След църквата акцент беше къщата на даскал хаджи Гено Серафимов - бащата на полк. Вл. Серафимов, в която къща Апостолът Васил Левски е организирал складиране на огнестрелно оръжие.

    Съюзът на подводничарите бе представен от: о.р.кап.л-т П.Димитров -секретар на СПРБ, мичман от резерва Цв.Цветков - ковчежник на СПРБ, мичман от резерва Асен Дачев - член на УС на СПРБ. Българска военноморска конфедерация се представляваше от о.р. кап.3 ранг Илия Джутев - председател на КС на БВМК.

     Ние всички бяхме възхитени от концентрацията на родолюбие и култура в това райско място, намиращо се на 742 м надморска височина в полите на Сърнена Средна гора.

     (Снимки от събитието са публикувани във Фотогалерия)

 

От УС на СПРБ

начало · устав · новини · карта на сайта · контакти