Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

КАПИТАНЪТ ОТ М/С Д-Р КРАСИМИР ХРИСТОВ СЕ ПОТОПИ В ОТВЪДНОТО
Публикувана на: 09:14, СРЯДА 1 МАРТ 2017 | Принтирай
 
КАПИТАНЪТ ОТ М/С Д-Р КРАСИМИР ХРИСТОВ СЕ ПОТОПИ В ОТВЪДНОТО

Управителният съвет  на Съюза наподводничарите в Република България  с прискърбие съобщава на своите членове, симпатизанти и приятели, че на 27 февруари, на 62 годишна възраст, внезапно почина нашият колега-ветеран - доктор Красимир Христов.
Д-р Христов е роден във Варна през 1954 г., в семейство на интелектуалци. Завършва Английската гимназия и Медицинския университет - Варна. След диломирането си практикува като участъков лекар във Вълчи дол, до 1985 г., когато постъпва във Военноморския флот и е назначен за началник на медицинската служба на подводна лодка „Победа”, бордови номер „С-81”, от състава на Осми отделен дивизион подводни лодки - ВМФ.
Това, с което подводничарите най-вече го помнят, са неговите професионализъм и всеотдайност, човешкото отношение към хората, интелекта и не на последно място - музикалният му талант.
Кариерата на д-р Христов продължава в родния медицински университет, в катедра „Патофизиология”, като ангажиментите му там са съчетани с интензивна обществена и синдикална дейност - пак в името на хората.
Докоснал се веднъж до хипербарната оксигенация по време на подводната си служба, докторът продължава изследванията си в тази област, като създава съответната научна база в университета и провежда експерименти по хипербарна медицина.
Води занятия и с чуждестранни студенти на английски език. В последните дни от живота си нашият уважаван колега бе пред защита на докторска дисертация.
Богатият житейски път на Красимир Христов не повлия на любовта му към подводното плаване - той си остана един от нас - до края! Активно членуваше в Съюза, помагаше в организационната и културна дейност, участваше във всички по-важни мероприятия. Често слушахме и китарата му, на Никулденските тържества. Без да подозираме, че на последния Никулден ще е за последно!

Сбогом, братко! Дано Там намериш покой!

Поклонението ще се състои на 2 март, четвъртък, от 11:30 часа, в Ритуалната зала на гробището в с. Тополи.

От УС на СПРБ
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти