Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

ОТКРИТ Е ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОДВОДНИЧАРИ
Публикувана на: 19:57, ЧЕТВЪРТЪК 6 СЕПТЕМВРИ 2018 | Принтирай
 

     ОТКРИТ Е ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОДВОДНИЧАРИ

     Военен ритуал за тържественото откриване на Паметник на българските подводничари се състоя в Пункт за базиране Варна на 18 август. На тази дата през 1954 г. на основата на получените от Съветския съюз три подводници тип „Малютка“ е създаден Осми отделен дивизион подводници, с което е възстановено българското подводно плаване, започнало на 25 май 1916 г. с вдигането на родния флаг на подводник № 18 и прекъснато сред Първата световна война по клаузите на Ньойския договор.

     Паметникът е изграден по идея на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) с подкрепата на Министерството на отбраната и на командването на ВМС. На ритуала присъстваха адмирали, офицери, старшини и матроси от запаса и строя, представители на Община Варна, БПЦ, СОСЗР, медии, семейства на подводничари.

     Строят на почетния караул бе приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Капитан ІІ ранга от запаса Стен Лазаров рецитира стихотворението „Подводничари“ на капитан І ранг Чони Чонев. Прочетена бе справка за историята на българското подводно плаване. Контраадмирал Митко Петев с председателят на УС на СПРБ капитан І ранг от запаса Станко Станков откриха паметника. Той бе осветен от иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска митрополия.

     В словото си капитан І ранг Станков благодари на всички, спомогнали за осъществяването на идеята за паметника – държавни и неправителствени институции, организации, фирми и хиляди спомоществователи - ветерани и приятели на подводничарите и на военния флот и изрази надежда, че ще бъда реализирана и идеята за превръщането на подводница „Слава“ в музей. Контраадмирал Петев отправи думи на признателност към първопроходците на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Той благодари и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот, в който има място да подводна съставляваща.

     Със заповед на министъра на отбраната с награден знак  „За достойнство и чест” – първа степен, беше награден капитан ІІ ранг от запаса Димитър Върбанов, член на УС на СПРБ, за цялостната му дейност по отбелязване на 100-тодишнината на българското подводно плаване. Наградата беше връчена от командира на ВМС контраадмирал Петев. На паметника бяха положени венци и цветя, почетният караул премина в тържествен марш.

     Паметникът финализира идея с тригодишна давност. Идеята за изграждането му е възприета от СПРБ през 2015 г. и е включена в плана за подготовката и честването на 100-годишнината от началото на българското подводно плаване. Основният мотив е, че след като е ликвидиран подводния дивизион, трябва да остане достатъчно значим символ, който да напомня на бъдещите поколения за съществуването му. С решение на Управителния съвет на съюза е обявен конкурс за идеен проект и е избран художествен съвет с ръководител члена на УС капитан ІІ ранг о.з. Димитър Върбанов. След дискусия и обобщаване на идеите, с активното участие на художника-маринист Христо Петров - Морския, е приет проект за паметника. В началото на 2016 г. УС на СПРБ възлага реализацията на проекта на варненския скулптор Живко Дончев. През март с.г. е изготвен компютърния 3D модел в дизайнерско студио „quatroIstudio“ - гр. Варна, а през лятото и реалния триизмерен макет от фирма „Ди еС Декор ЕООД“ - гр. Бургас, който е транспортиран до леярната в гр. Генерал Тошево. Рубката и фигурите са отлети през 2018 г. с предоставения от Министерството на отбраната месинг (гилзи от снаряди).

     Областната комисия по военните паметници в Община Варна утвърждава Паметника на подводничарите като военен такъв, а Министерството на отбраната разрешава позиционирането му района на Пункта за базиране–Варна, там където е била стоянката на подводниците от 1954 до 2011 г.

     Паметникът представлява стилизиран умален модел (мащаб 1:3) на рубка на подводница, с две фигури на мостика (вахтен офицер и рулеви-сигналчик, върху бетонен постамент. На лицевата страна върху гранитна плоча има надпис („златни“ букви): „НА ПОДВОДНИЧАРИТЕ, ПОСВЕТИЛИ ЖИВОТА СИ НА БОЙНАТА СЛАВА НА РОДИНАТА“. Общите размери на паметника са 350х325х65см (без перископа, който е 105 см). Като прототип е използвана рубката на подводна лодка проект 613 със следните аргументи: достатъчно отдалечение в историята („Победа“ и „Слава“ са в строя от 1958 до 1972 г. и на тях се създават основите на високото професионално подводно майсторство); размерите на рубката в определения мащаб осигуряват разпознаваемост на фигурите на мостика; по-добре се възприема визуално (има по-добър дизайн). Проектът на строителната част е изготвен от инж. Недялко Недялков, а изграждането на фундамента и постамента е възложено с договор на фирма „Весела ЕООД“ и изпълнено до края на 2106 г.

     Обявена е дарителска кампания за набиране на средства, на която се отзовават фирми, значителна част от подводното братство и обикновени граждани. С писмо СПРБ моли за финансова помощ Комитета за честване на 100-годишнината от Първата световна война. От там чрез щаба на флота са отпуснати 10 000 лева. УС се обръща за подкрепа и към кмета и Общинския съвет - гр.Варна, но отговорът от Дирекция „Култура и духовно развитие“ е, че на настоящия етап няма такава възможност. Общо по дарителската сметка са събрани 37 150 лева при окончателна стойност на проекта около 40 000 лева (без стойността на месинга).

     Паметникът е издигнат с подкрепата на: Министерство на отбраната, МТГ Делфин АД, Интерсервиз Узунови АД, Весела ООД, Водолазен център-Варна ЕООД , Недялкови ДЗЗД, Юнион билдинг ООД, Стамко менинг ейджънси ООД, Белз шипинг ООД, Веселин Марешки, и десетки ветерани - подводничари и симпатизанти на подводното дело. В реализацията на проекта активно участваха подводничарите: Дивитър Върбанов, Павел Димитров, Ганчо Райков, Асен Дачев, Цветко Цветков, Тодор Димитров, Радослав Радков и др. Съпричастност към идеята и конкретна помощ оказват командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и командирът на Пункта за базиране - Варна капитан І ранг Георги Георгиев.

 

Валентин Димитров,  снимки на автора

18.08.2018 г.

 

 

начало · устав · новини · карта на сайта · контакти