Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

Съюзът на подводничарите подкрепя инициативата за придобиване на подводници за родните ВМС
Публикувана на: 14:41, ПЕТЪК 20 ДЕКЕМВРИ 2019 | Принтирай
 

 

Съюзът на подводничарите подкрепя инициативата за придобиване на подводници за родните ВМС

 

На свое заседание, Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), с протокол № 05/19.12. 2019 година взе решение по повод намерението на Правителството на Република България за закупуване на норвежки подводници, заявено от министър-председателя Бойко Борисов в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел на 12.12.2019 г. То пробуди надеждите на подводното братство за възстановяване на подводното плаване у нас. В същото време новината предизвика широка дискусия сред морската общественост по повод факта, че подводниците клас „ULA“ (германски проект „U-210), ще бъдат „втора ръка“, че са на 30 години и пр.

 

Становището на УС на СПРБ по този въпрос е следното:

1. В исторически план  България никога не е придобивала нови бойни кораби, в частност подводни лодки и независимо от това българските подводничари са воювали на тях (UB-18”, Първа световна война) и успешно са усвоили още три проекта съветски подводници,  като са изпълнявали в пълен обем целия спектър от задачи, характерни за техните класове.        За десетилетията подводно плаване флотът ни не е губил не само подводница, но и нито един подводничар по време на плаванe!

          В експлоатацията на корабите не отстъпвахме на нито един флот, за което нееднократно сме получавали признание и  от германски и от руски подводничари. Подводница „Слава“ беше изведена от строя на 51 години, като преди това последните екипажи участваха практически в учения на нашите ВМС, в т.ч. и с кораби на НАТО - при това твърде успешно!

          2. В технически план подводниците клас „ULA“ са едно поколение след нашите последни, с много добри тактико-технически характеристики – изключително маневрени, безшумни, бързи под вода, въоръжени с модерни сензорни, технически и оръжейни системи, даващи възможност за успешно решаване на задачите им.

          Животът на една подводница зависи най-вече от състоянието на нейния здрав корпус. При износване до определена степен корпусът се наварява, а при по-сериозно износване се ограничават работната и пределната дълбочина на потапяне. При това, по-важна е не пределната дълбочина, а дълбочината от която подводницата може да използва оръжието си, тъй като да остане скрита от противника е най-силното ѝ бойно качество, но то не е самоцел. Всички останали механизми, системи и устройства на подводницата в по-малка или в по-голяма степен  подлежат на модернизация.

           3. В тактически план подводниците са единственото средство, което може да бъде „скрито“ в нашето море, имайки в предвид, че възможностите на средствата за електронно разузнаване на такава малка акватория са практически неограничени. Един самолет за радиоелектронно разузнаване „осветява“ обстановката в целия Черноморски театър, като лети, да речем, над южния му бряг.

          Подводниците са оръжие на слабите, изключително подходящи за решаване на чисто отбранителни задачи – водене на наблюдение и разузнаване в обширни райони, оставайки скрити за противната страна, следене на кораби (подводници) и предаване на данни за техните действия, търсене и спасяване на кораби и техните екипажи, както и борба с асиметрични заплахи, следене на нелегален трафик, охрана на нефтени платформи и други съоръжения, добиващи ресурс в морските пространства и континенталния шелф на България.

          4. В оперативно-стратегически аспект поддържането на подводен флот има сдържащ ефект спрямо останалите държави в региона и влияе директно на политиката и планирането на съседните страни – приятелски, и не дотам приятелски. Придобиването на нови военноморски способности води до промяна (като правило) на военновременните планове на целия театър на евентуални бойни действия. Констатирането на отсъствие на подводница в пункта ѝ за базиране незабавно повишава напрежението на силите за разузнаване и наблюдение, както и на тези за борба с подводници!

          5. Не на последно място наличието на подводници във ВМС ще повиши подготовката на собствените ни сили за борба с тях, защото ще позволи провеждане на учения на море, а не в симулационни условия на брега. При това регулярни, а не епизодични (както е сега) и в методическа последователност, изискуема от наставленията и правилата за подготовка на силите.

          Пак в този аспект, процесът на подводното плаване се руши лесно и бързо, а се възстановява с години.  Фактът, че в нашия флот все още са налице хора, служили на подводниците ни, ще улесни овладяването на новия проект кораби в кратки срокове и с по-малък ресурс!

          Предвид гореизложеното, УС на СПРБ счита, че на България са ѝ нужни подводници сега и подкрепя намеренията на българското правителство!

         

 

Управителен съвет на

Съюза на подводничарите в РБ

 

 начало · устав · новини · карта на сайта · контакти