Един за всички...

Съюз на подводничарите в Република България

 

Адрес:
гр.Варна, ул”Селиолу” 14Б,
ет.1, ап.2
Пощенски код: 9002
Тел.: 052/980734
GSM: 0886 010 888
E-mail:

   
 
Днес е г.

ПЛАВАНЕ ПОД ЛЕДОВЕТЕ
Автор: кап.III ранг от резерва Валерий Йотов | Прегледана: 5832 | Публикувана на: 09:49, ЧЕТВЪРТЪК 14 АВГУСТ 2008
 

1

През 1648 г. английският епископ Джон Уилкинс публикувал книгата си "Математическа логика", в която посветил цяла глава с разсъждения върху "ковчега за подводно плаване". В нея изказал една реализирана в наше време мисъл - достигане на полюса с подводен "ковчег" под ледовете.

Великият руски учен Д. И. Менделеев още в XIX век лично разработвал проект за подводница за плаване под ледовете на Арктика. Според него точно с подводница "може с увереност да се достигне Северният полюс и да се проникне за десетина дена от Мурманските брегове в Беринговия пролив."

1
2

Пощенско-филателни първенци за един от най-ранните опити да се премине с подводница под ледовете на Северния ледовит океан са пликовете със съпровождащ печат на експедицията на Хуберт Уилкинс (1888 - 1958 г.) - австралийски полярен изследовател, участник в полети в Арктика и в око лосветското пътешест вие на цепелина "Граф Цепелин".

Документацията на тази експедиция се среща твърде рядко в колекциите, но изисква и правилна оценка.

3
4

В многочислените работи по история на покоряването на Арктика често свързват първия практически опит да се достигне Северният полюс с подводница с името на Уилкинс.

Но тази версия е погрешна. Плаването на Уилкинс през 1931 г. във високите ширини не трябва да се тълкува като "полярна подводна експедиция". Хуберт Уилкинс не е бил пионер на подводните плавания в Арктика. Неговата подводница "Наутилус" нито веднъж не успява не само да се гмурне под ледовете, но и въобще да отиде в дълбочините дори на чиста вода. Пликовете с печат на Уилкинс обаче се превръщат в уникат, високо ценен от филателистите.

5

7 май 2008 г.

1

<< Назад

Остави коментар

Име
Е - поща
Уеб сайт
Оставащи символи: 255
начало · устав · новини · карта на сайта · контакти